Soms heb je aan één woord genoeg. Het kwartje valt en je kunt verder. Een mooi voorbeeld daarvan maakte ik een paar weken geleden mee met Marleen.
Sfeer in team slaat om
Marleen maakt al tijdje deel uit van een projectgroep. Toen het project net begon liep het als een trein. De sfeer was goed. Iedereen deed zijn best en was aardig tegen elkaar. Hoe anders is het nu.
De sfeer lijkt helemaal veranderd. Tot nu toe kreeg ze altijd leuke reacties op haar werk, nu is er ineens kritiek. Ook krijgt ze te horen dat ze zich niet met het werk van haar collega’s mag bemoeien.
Marleen snapt er niets van. Hoe kan dat zo ineens? Is haar iets ontgaan? Wat is er gebeurd?
Ligt het aan mij?
Ze loopt hier al een poosje over na te denken. Ligt het aan haar manier van werken? Wat doet ze dan nu anders dan ze daarvoor deed? Ze krijgt er geen vat op wat hier nu aan de hand is. Het blijft maar rondspoken in haar hoofd.
Totdat ik haar bel om over iets heel anders een afspraak te maken. Ik vraag haar hoe het gaat. En Marleen vertelt in het kort waar ze mee zit.
Aan één woord genoeg
Spontaan reageer ik: ‘Dit lijkt wel op de ‘storming-fase’ in het team’. En het kwartje valt. Ineens heeft Marleen door wat er aan de hand is. Eén woord is genoeg op de puzzelstukjes op zijn plaats te krijgen.
Opluchting: Het ligt niet aan mij
‘O, het ligt natuurlijk helemaal niet aan mij! We gaan met z’n allen door een fase van het groepsproces. Daarom is het nu zo ingewikkeld en hebben we voortdurend gedoe. Wat ben ik hier blij mee. Wauw!’ Ik had een opgeluchte Marleen aan de telefoon. In nog geen 5 minuten.
Soms kan dus één woord genoeg zijn. Super snelle coaching.
Storming-fase in een team
Een team dat gaat samenwerken loopt door een aantal fase van groei (Tuckman).
Elkaar leren kennen en zicht krijgen op wat er moet gebeuren staat in een beginnend team voorop. Ieder teamlid is nog erg solistisch bezig. Het team is los zand.
Als het nieuwtje ervan af is komt een team meestal in de storming-fase, de conflictfase, terecht. Met een hoop interactie en dynamiek. Het rommelt, er is competitie en wrijving. Teamleden weten dat ze elkaar nodig hebben, maar kijken daarbij nog veel naar zichzelf. Welke positie heb ik in het team? Krijg ik mijn ideeën en meningen er door? Met wie kan ik een ‘bondje’ sluiten? Teamleden beseffen dat ze elkaar nodig hebben en tegelijk geven ze elkaar de boodschap dat ze zich niet met het werk van de ander mogen bemoeien.
In de stormingfase groeit een team naar toe naar meer samenwerken, afspraken maken, elkaar aanspreken en vertrouwen.
Vragen over samenwerken of jouw positie in een team?
Loop je rond met vragen over de samenwerking in jouw team of jouw eigen positie in een team? Bel of mail me voor een vrijblijvende kennismaking. M: email hidden; JavaScript is required of T: 06 29 51 73 99