Een paar weken geleden werd mijn zoon geopereerd aan zijn knie. Een voetbalblessure. Het grote risico bij fanatieke voetballers. Als moeder ben ik trots op een sportieve zoon. Sporten is immers gezond. Maar niet altijd. Het risico op blessures is ook groot. Twee kanten van dezelfde medaille.
Samenwerken in projecten kent ook vaak twee kanten.
- Aan de ene kant is het hartstikke leuk, creatief en inspirerend om samen met andere experts op te trekken. Elkaar uit te dagen om nieuwe oplossingen te vinden. Samen iets concreets op te leveren.
- Aan de andere kant kunnen al die verschillende professionals in één hok ook knap lastig zijn. Ieder heeft zo zijn eigen deskundigheid, z’n eigen doortimmerde visie welke kant het op moet, voorkeursgedrag en stokpaardjes. Maak daar maar eens chocola van.
Wat kun je als projectleider doen om de verschillende experts in jouw team tot echte samenwerking te verleiden? Hun verschillen te respecteren en daar juist optimaal gebruik van te maken?
Doelgericht
Succesfactor nummer 1 bij samenwerken is een heldere richting. De stip op de horizon. Waar werken we samen naar toe. De visie, het doel van de samenwerking. Dat is ook wel logisch. Heb je geen afspraken over de richting dan gaat iedereen zijn eigen kant op.
True North
Een test. Ga met je (toekomstige) team verspreid in de ruimte staan met de ogen dicht. Vraag iedereen om een kwartslag te draaien en vervolgens met hun arm het noorden aan te wijzen. Blijf wijzen en kijk met elkaar rond en zie: iedereen heeft zo zijn eigen ‘True North’ . Ga je op weg naar je eigen ‘noorden’ dan kom je heel ergens anders uit dan je teamgenoten.
Deze test illustreert hoe belangrijk het is om aan het begin van het project de richting, het doel helder te hebben en af te stemmen.
Investeren in tijd en aandacht
Investeer in een gezamenlijke richting door:
- bij de start van het project ruim de tijd te nemen om samen het doel te formuleren (aan het einde verdien je die tijd dubbel en dwars terug)
- de opdrachtgever daarbij te betrekken (laat hem zijn verwachtingen en doelen aan je team vertellen)
- iedere expert aan het woord te laten over zijn drive en intenties, wat willen hij/zij bereiken?
- te luisteren naar elkaar en vragen te stellen (en je oordeel uit te stellen)
- op basis van alle uitgewisselde informatie te formuleren wat je samen wilt bereiken (de stip op de horizon, de richting) en te verkennen hoe de weg daarnaar toe er uit kan zien. Is het realiseerbaar?
De goede kant van de medaille
Luisteren naar elkaar is de essentie. De aandacht die je daarmee geeft en ontvangt, werkt verbindend. Zo eenvoudig kan het zijn. Als je dit als projectleider organiseert draai je de medaille – met glans – naar de goede kant. Jij maakt er een topteam van.
Topteam binnen bereik?
Wil je ook een topteam? Vraag je jezelf af hoe jij dat kunt bereiken? Doe dan de Projectleiders Succes Scan en creëer voor jezelf 30 minuten persoonlijke reflectietijd. Contact opnemen kan natuurlijk ook: 06-29517399 of email hidden; JavaScript is required.
Hoe liep het af met de knie-operatie?
De knie operatie van mijn zoon was teamwork. Er stonden wel 7 mensen om hem heen in de operatiekamer. Ieder met zijn eigen taak en expertise èn met een gezamenlijk doel: de knie van mijn zoon beter maken. Als ik naar mijn zoon kijk, die al weer actief aan hersteltraining doet, is dat gelukt!