Wanneer heb jij voor het laatst ja gezegd tegen werkzaamheden, waaraan je je tijd liever niet besteedt?
Je zit in een overleg. De werkverdeling is aan de orde. Voordat je het in de gaten hebt ligt de klus – die je liever niet doet – wel op jouw bordje. Bijv. de planning van het project opstellen, het verslag maken, het contract regelen, de details verder uitwerken, die lastige klant terugbellen.
Taken en regel-dingen, waar je best goed in bent (geworden) maar waar je beslist niet happy van wordt. Terug aan je bureau denk je: ‘Wat heb ik nu weer op me genomen? Dit gaat me een hoop tijd kosten. Ik doe veel liever wat anders!!!
Het uitstellen begint. Je ziet er tegenop. Het zit je danig dwars. Je humeur wordt er ook niet beter op. De leuke klussen lijden er onder.
De verleiding is groot
Hoe komt het dat je je toch laat verleiden? Dat je taken op je neemt, die voor jou energievreters zijn.
- Er wordt een beroep op je gedaan, want je bent er zo goed in. Dat streelt je ego (je bent ook maar een mens) en voor je het weet zeg je ja.
- De ander ziet het helemaal niet meer zitten. Kan jij niet helpen? En je schiet in de ‘hulp’ stand: ‘ik doe het wel even….’ .
- Als niemand reageert bij de werkverdeling dan meld jij je wel. Zoveel werk is het immers niet? (dat valt in de praktijk meestal vies tegen).
- Nee zeggen is niet je sterkste kant. Word je gevraagd dan heb je al ja gezegd voordat je het in de gaten hebt.
- Je wilt aardig gevonden worden, vind dat je iets terug moet doen….
Geen energievreters op je bord
Drie tips om uit de verleiding te blijven:
- Kosten-baten analyse: Ga voor jezelf na wat jou energie geeft en waarvan jouw energie weglekt. Zo concreet mogelijk in de context van het project, klus of opdracht.
- Focus: Bepaal vooraf waar je in het project, de klus of de opdracht aan wilt werken. Wat zijn jouw sterke punten. Hoe zie je jouw rol in de samenwerking. Communiceer daar zo vaak mogelijk over met iedereen die betrokken is. De mensen weten dan wat ze van jou kunnen verwachten en zullen je minder snel vragen andere taken te doen (en hoef je ook geen nee te zeggen).
- Tijd: Neem standaard bedenktijd als er een beroep op je wordt gedaan. ‘Ik wil er even over denken’ . Daarmee creëer je voor jezelf tijd om een afweging te maken. Is het me dit waard, zijn er alternatieven, wat wil ik wel en wat niet. Vervelende klusjes moeten ook gedaan worden. Daar ben je niet te beroerd voor, maar wel op basis van een heldere afweging.
Wil je greep op jouw werk, sterke punten en energielekken?
Projectcoaching helpt je op weg. Met inzicht en concrete oefenen met je eigen praktijksituaties. Bel /mail gerust voor meer informatie of een intakegesprek. 06 2 51 73 99 / email hidden; JavaScript is required