Projecten. Altijd hectisch en dynamisch. Veel reuring. Leven in de brouwerij. Daarvoor ben je projectleider geworden. Dat is jouw ding, daar leef je van op. Gezonde spanning, waardoor je beter functioneert.
Projectdynamiek kan ook gemakkelijk omslaan in stress. Bijvoorbeeld in situaties als:
- Deadlines die gehaald moeten worden. Heb je iets met kunst en vliegwerk gereed dan verschuift de stuurgroep of de opdrachtgever het onderwerp doodleuk door naar de volgende vergadering.
- Collega’s die zich – al of niet met een goede reden – drukken en hun werk niet af hebben. En dat pas op het allerlaatste moment melden met: “Sorry, niet gelukt”.
- Plotseling opduikende weerstand. Een project-lid blijkt ineens ergens helemaal niet mee eens te zijn en is druk bezig om medestanders te ronselen om jouw voorstel te torpederen.
Stressfactoren waar je flink van baalt. Hoe blijf je dan rustig en objectief nadenken over de beste aanpak? Een hele kunst.
Wat zie ik projectleiders doen? Een paar tandjes erbij en alles onder controle houden door het werk zelf te gaan doen. Meer uren draaien, ’s avonds en in het weekend doorwerken. Gevolg: overbelasting en nog meer stress. En dat is nou net wat je niet wilt. Het kan ook anders.
Onderzoek wijst uit dat stress helder denken belemmert. Het lukt niet goed om adequaat om te gaan met de situatie en doortastend op te treden. Dus als jij stress ervaart en nadenkt over de aanpak daarvan, wat gebeurt er dan? Je komt niet tot de beste oplossing. Hoe doorbreek je deze vicieuze cirkel?
Door het verlagen van het stressniveau in je lichaam. Daardoor werkt je brein beter en kun je je beslissingen beter afwegen. Stress verlagen doe je door je hartritme coherent te maken. De Hartcoherentie-methode geeft biofeedback en oefeningen om dat te bereiken.
Deze eenvoudige hartcoherentie-oefening kun je direct toepassen:
- Leg je hand op je hart.
- Haal rustig en diep adem. Adem goed uit. Langzaam 3 tellen in en 3 tellen uit. Tot je ademhaling rustig wordt en vanzelf gaat. Stel je daarbij voor dat je adem door je hart gaat.
- Denk aan iets waarbij je je heel prettig voelt. Bijv. mooie muziek, een fijne ontmoeting, een vakantieherinnering, je huisdier, een positief woord.
- Als je deze oefening elke dag 5 of 10 minuten (of zo vaak als je wilt) doet, zul je ervaren dat je deze ademhaling steeds sneller kunt inzetten bij stresssituaties.
Hartcoherentie-oefeningen pas ik toe in mijn projectcoaching. Dat helpt projectleiders om zelf hun stressniveau te beïnvloeden en daardoor effectiever te handelen. Ook iets voor jou? Neem dan gerust contact met mij op: 06-29517399 of email hidden; JavaScript is required.