Hoe kom je langszij bij collega’s die jou ‘te jong’ vinden?
Laura is een jonge ambitieuze beleidsadviseur. Veel in haar mars, enthousiast en collegiaal. Een frisse wind in het team waarin de meeste collega’s de 40 ruim zijn gepasseerd. Experts op hun vakgebied, gepokt en gemazzeld in de praktijk. Mooie setting om van elkaar te leren. Het pakt anders uit.
Wacht jij maar tot je meer ervaring hebt
Laura’s collega’s zijn best aardig. In overleggen is hun toon vaderlijk (of moederlijk) en spreken ze haar aan met ‘meisje’. Als Laura met een idee of oplossing komt zijn de reacties: “Wat weet jij er nou van? Je komt net kijken!”, “Leuk, maar uit ervaring weten we dat dat niet gaat werken” en “Wacht jij maar tot je meer ervaring hebt”. Het lijkt alsof de collega’s niet open staan voor de inbreng van Laura.
Serieus genomen worden
Laura voelt zich een jonge hond die niet mee mag doen. Ze heeft het idee dat ze niet serieus genomen wordt als beleidsadviseur en collega. Daar heeft ze last van en het belemmert haar in het werk. Het remt haar enthousiasme. Ze komt niet aan haar professionele ontwikkeling toe. Ze kijkt zelfs al uit naar een andere baan terwijl ze eigenlijk helemaal niet wil vertrekken. De inhoud van haar werk biedt zoveel uitdaging en is zo leuk.
Laura vraagt zich af: Kan ik iets doen waardoor ik wel serieus genomen wordt en mijn kennis kan inzetten. Ze wil liever geen conflict maar wel als volwaardig teamlid meedraaien. Hoe kan Laura dat aanpakken?
Patroon van actie en reactie
In dit soort situaties gaat het om de wisselwerking. Met gedragingen of uitspraken reageren mensen op iets en daarmee roepen ze dan zelf weer reacties op. Zo ontstaat een patroon van actie en reactie. Bewust of onbewust. De sleutel ligt in het doorbreken daarvan. Laura kan dat doen door haar eigen manier van reageren te veranderen.
Vier tips:
- Zicht op eigen gedrag
In je gedrag kun je onbewust de bejegening van je collega’s bevestigen. Je gaat je gedragen als jong en onervaren. Als je dat in de gaten hebt kun je voor meer volwassen gedrag kiezen. - De kracht van humor
Met een grap doorbreek je het patroon op een luchtige manier. Daarmee haal je de zwaarte eraf en help je je collega’s om de situatie van een andere kant te bekijken. - De één op één aanpak
Maak direct na een concrete situatie een afspraak met de bewuste collega. Eén op één. Vertel waar je mee zit en wat je graag wilt bereiken. Vraag om advies: “Hoe zal ik het aanpakken? Wat vind jij ervan?” De meeste mensen denken heel graag met je mee. De kans is groot dat deze collega jouw bondgenoot wordt. - Op je strepen staan
Is het probleem hardnekkig en de één op één aanpak levert te weinig op? Dan is het tijd om grenzen te stellen. Laat je collega’s duidelijk weten wat hun houding met jou doet. Maak concreet om welk gedrag en welke uitspraken het gaat. Doe dat stevig. Schakel na dit statement direct door naar gespreksvoering. Luister naar de reactie van de anderen, vraag door, kijk waar de openingen zitten voor afspraken. En maak die afspraken concreet. Realiseer je dat een klein stapje in de goede richting ook winst is en basis om verder te gaan.
Deze vier aanpakken zijn allemaal gebaseerd op het ‘langszij komen’ bij de collega’s op gelijkwaardig niveau. Jij bent daarin de expert in communiceren en samenwerken.
En kom je een echte ‘hork’ tegen? Iemand die niet uit zijn tent te lokken is? Besteed daaraan liever geen energie. Zet jezelf op gelijkwaardig niveau neer en ga een conflict niet uit de weg. Jij bent het waard.
Meer weten over omgaan met weerstand? Wil je oefenen met bovenstaande aanpak? Of met je eigen casus? Doe dan mee met de training Effectief omgaan met weerstand (Weerstand een uitdaging) (1 dag en 2 oefendagdelen) die in september van start gaat. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
Werken aan je eigen reactie op tegenwerking en weerstand kan ook in Projectcoaching of met de Coachstrippenkaart. Interesse? Meld je aan voor een gratis persoonlijk strategiegesprek. Of bel /mail gerust met al je vragen. 06 29 51 73 99 / email hidden; JavaScript is required