Je bent projectleider of stuurt een team aan. Het werk loopt lekker en er wordt goed samengewerkt.
Zijn er afspraken gemaakt dan kun je er van op aan dat jouw team die nakomt.Van de meeste teamleden ten minste.
Twijfels
Bij één teamlid heb je twijfels. Het zijn kleine incidenten. Afspraken worden net even anders uitgelegd. Het werk is net niet af. Hij (of zij) had het anders begrepen. Er is altijd wel een excuus.
In de wandelgangen vang je op dat deze collega buiten jullie teamoverleg nog weleens een andere mening ventileert. Terwijl hij in de vergadering gewoon lijkt mee te doen en akkoord gaat met de afspraken die jullie als team maken.
Je kunt je vinger er niet helemaal achter krijgen. Je merkt dat er spanning ontstaat. Bij jezelf en bij het team. Je voelt je eigen ergernis groeien en ziet ook de beginnende irritatie bij sommige andere teamleden. Je wilt er iets aan doen. Wat is wijs?
Ja zeggen en nee doen
Dit gedrag lijkt op ‘Ja zeggen, nee doen’! Niet open zijn over wat je ervan vindt maar je eigen ding blijven doen, ook al is er iets anders afgesproken.
Waarom doen mensen anders dan afgesproken?
Het kan een bewuste keuze zijn, met een vooropgezet doel om tegen te werken. Of het pakt zo uit, maar is niet zo bedoeld.
Het gedrag kan bijvoorbeeld ook heel goed voortkomen uit geen nee durven zeggen, gedoe willen vermijden, of onder de druk uit willen komen. Jou of het team niet willen teleurstellen kan ook een reden zijn. Soms is iemand zich helemaal niet bewust van zijn houding of gedrag en het effect daarvan. Het is gewoon de manier waarop hij altijd reageert, omdat hij zo in elkaar zit.
Achterhaal de oorzaak van ja zeggen nee doen
Het is handig om er achter te komen waarom het teamlid doet wat hij doet. Regel een één op één gesprek en geef aan dat je behoefte hebt aan advies. Je vertelt kort over jouw belevingswereld en wat je nodig hebt. Neem de reactie waar, luister, stel vragen, vraag door. Door hem of haar er actief erbij te betrekken zet je de ander in beweging. Die kan grofweg twee kanten op gaan: meebewegen of verder weg bewegen.
Meebewegen: veer mee en wees behulpzaam
Bij meebewegen heb je de basis te pakken om het met z’n tweeën na te gaan wat er aan de hand is en hoe het anders zou kunnen. Je bent behulpzaam zonder dat de ander gezichtsverlies leidt. Je veert mee en pakt de regie terug door aan te geven wat jij nodig hebt.
Weg bewegen: stel grenzen en zoek de gemeenschappelijke punten
Verder weg bewegen vraagt om een duidelijke grens. Confronteer het teamlid met zijn houding en wat dat voor jou en het team betekent. Doe dat stevig met behulp van de feed back regels. Schakel daarna direct door naar gespreksvoering. Luister naar de reactie, vraag door, waar wringt de schoen. Zoek uit waar jullie tot elkaar kunnen komen en afspraken mogelijk zijn. En maak die afspraken concreet.
Meer leren en oefenen?
Wil je meer weten over omgaan met weerstand? Wil je oefenen met bovenstaande aanpak? Of met je eigen casus? Doe dan mee met Summer course ‘Omgaan met weerstand’ in augustus (1 x hele dag, 2 x avond). Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
Relaxt omgaan met lastig gedrag?
Met projectcoaching en de coachstrippenkaart werk je aan je eigen reacties op tegenwerking en weerstand. Je leert relaxt en effectief omgaan met lastig gedrag. En om weerstand te neutraliseren en/of om te buigen naar meewerken. Interesse? Meld je hier aan voor een gratis persoonlijk gesprek om te verkennen wat ik voor je kan betekenen. Of bel /mail gerust met al je vragen. 06 29 51 73 99 / email hidden; JavaScript is required